‘A Festival of Lessons and Carols’

Bijzonder Kerstconcert door Jonge zangers in Raamsdonkse Sint-Bavokerk

Op zondag 16 december vindt om 15.00 uur in de Raamsdonkse Sint-Bavokerk een heel bijzonder kerstconcert plaats: ‘A Festival of Nine Lessons and Carols’. Tijdens deze uit Engeland afkomstige kersttraditie wordt het bijbelverhaal verteld van het vanaf Adam en Eva tot aan de Geboorte van Christus met kerst in negen episoden uit de bijbel, afgewisseld met bijpassende koorzang, samenzang van bekende Christmas Carols en orgelmuziek. Net op tijd naar Raamsdonk gehaald vóór de Brexit?

Dit bijzondere kerstconcert wordt georganiseerd door de Sint-Elisabethparochie, samen met twee jonge kerkkoren uit onze regio. Uit onze eigen parochie komt het inmiddels landelijk bekende RK Jongerenkoor YRDV.  Dit jonge koor richt zich als een van de weinige jongerenkoren op het uitvoeren van klassieke muziek. Zij maakten in 2015 een concertreis naar Rome worden regelmatig uitgenodigd voor optredens in heel Nederland. Daarnaast zingt een van de ‘huiskoren’ van de Oosterhoutse Catharina-parochie: de Capella Catherina. Dit jonge kamerkoor gaf 6 jaar geleden al eens een concert in Raamsdonk.  Het repertoire bestaat inmiddels uit vele composities uit de schat der eeuwen. Beide koren waren een aantal keer op de Nederlandse TV te horen en te zien. Omdat ze allebei onder leiding staan van Jan Willems, kunnen ook veel stukken samen gezongen worden, waardoor een stevige koorklank ontstaat. Zo hoort u koorwerken van Rutter, Leighton, Lauridsen en Willcocks. Uiteraard bent u van harte uitgenodigd om bij de samenzanggedeelten uw stem te laten horen!

Bij deze speciale Kerstuitvoering in de Sint-Bavokerk zullen ook de bijzondere orgels van de Bavokerk solistisch te horen zijn (in werk van Buxtehude, Bach en Daquin). Verder wordt medewerking verleent door Frans Bullens (kerkmusicus in deze regio), Ton Stevens (organist van de Capella Catharina), Jan Willems (die 10 jaar lang organist was van de Raamsdonkse Bavokerk) en Ilse van Wuijckhuijse (sopraan-soliste).

In dit sfeervolle ‘feest’ van lezingen en liederen wisselen koorzang en samenzang elkaar af. Zo ontvouwt zich geleidelijk het Kerstverhaal, vanaf de eerste aankondigingen van de Messias tot de geboorte van Jezus Christus, in muziek en gesproken woord. De ‘nine lessons’ zullen worden voorgedragen door lectoren uit de Raamsdonkse gemeenschap. Dit mag u niet missen. De toegang is gratis en de kerk is verwarmd!