Lourdes bedevaart

Lourdes bedevaart 12 t/m 17 september 2022

Van  12 t/m 17 september 2022 sloten we aan bij de bedevaart van de NLZ (Nederlandse Bedevaart voor Zieken) Wij verbleven daar in een 4 sterren hotel op korte afstand van de heiligdommen.

Verslag van de Lourdesbedevaart (door Mirthe en Tessa, 2 leerling verpleegkundigen)

Maandag 12 september moesten we om 08:00 uur op het vliegveld zijn. Vanaf het vliegveld begon de zorg, pelgrims die hulp nodig hadden op het toilet en andere hulpvragen hadden.
Om 13:45 uur landden we in Lourdes. Hier gingen we met de bus naar ons hotel toe, we werden er goed ontvangen door de rest van het team die al in het hotel waren.
Om 17:00 uur begon de eerste Mis, we gingen samen met de pelgrims naar deze mis toe. Na de mis hebben we met de hele groep de Maria Grot bezocht om Maria te begroeten. We aten elke avond om 19:00 uur, na het eten begonnen we met de avondzorg. We hebben de eerste 2 dagen meegelopen met Ans en Rian de andere 2 verpleegkundigen. Na die 2 dagen hebben we individueel bij de pelgrims zorg verleend.

Dinsdagochtend begonnen we om 07:00 uur met de zorg, na de zorg gingen we samen ontbijten. Om 10:00 uur hadden we de Mis aan de Grot, bij deze grot was Maria verschenen. Na deze Mis gingen we groepsfoto’s maken.
We aten elke middag om 12:00 uur, om 14:00 uur was er een stadswandeling voor alle nieuwelingen. We bezochten de belangrijkste plaatsen waar Bernadette gewoond en geleefd heeft. Tussendoor hebben we met z’n allen nog op het terras wat gedronken. Om 21:00 uur begon de lichtprocessie, we liepen samen met de pelgrims die een kaars vast hielden over het heiligdom en zongen hierbij liederen. Dit was heel mooi en indrukwekkend.
Iedere avond dronken we gezellig na met de anderen van ons team en de pelgrims.

Woensdagochtend begonnen we eerder met de zorg, omdat de hoogmis in de ondergrondse kerk om 09:30 uur al begon. Dit was een hele grote kerk, het was bijzonder om te zien dat er zoveel mensen ook uit andere landen hier naartoe kwamen. Er kwamen veel bisschoppen, priesters en diaken bij elkaar.
Na deze hoogmis ging iedereen van het Huis voor de Pelgrim koffiedrinken bij het Accueil. Een pelgrim had een hechting in zijn wang zitten, deze moest door de arts die mee was uit Nederland verwijderd worden, hier mochten wij bij meekijken. Nadien gingen we met de andere studenten die mee waren van onze school en onze docent onze eerste ervaringen bespreken.
Om 14:30 uur was er een viering in de Bernadettekerk, nadien hadden we tijd om samen met de pelgrims dingen te doen die ze graag wilden doen. Mirthe heeft samen met haar pelgrim een kaars aangestoken, ze zijn naar de Maria Grot geweest en flesjes met Lourdeswater gevuld. Tessa heeft ook samen met haar pelgrim een kaars aangestoken, Mariabeeldjes gekocht en samen cappuccino gedronken.
Om 17:00 uur hebben we allemaal deelgenomen aan de sacramentsprocessie, we liepen en zongen over het heiligdom naar de ondergrondse kerk toe, dit was het eindpunt.

Op donderdag zijn we om 10:00 uur naar de Mis in de Rozenkransbasiliek geweest. Om 13:00 uur vertrokken we met de bus door de Pyreneeën naar de Gavarnie toe, hier hadden we tijd om samen met de pelgrims rond te lopen en om op het terras te zitten genieten van het uitzicht.

De kleine kruisweg begon vrijdag om 09:30 uur, we liepen samen met de pelgrims langs de veertien staties en bij elke statie zongen en bidden we. Hierna hadden we nog tijd om samen met de pelgrims langs de souvenirwinkeltjes te gaan of om iets anders te doen wat graag nog wilden. Om 14:30 uur begon de Mis met handoplegging in de Bernadettekerk. Dit was tevens ook de afscheid Mis. We brachten de pelgrims naar het hotel toe, zodat wij samen nog even langs de souvenirwinkeltjes konden. Lourdes heeft drie kerken boven elkaar, we zijn naar de bovenste kerk geweest, we waren hier nog niet geweest en wilden dit graag zien. Om 20:30 uur werden alle spullen die de pelgrims hadden gekocht gezegend, Nadien hebben de week afgesloten bij de Maria Grot met ons team van het hotel.

Zaterdag zijn we om 06:30 uur begonnen met de zorg, omdat iedereen op tijd klaar moest zijn voor de reis naar huis toe. De bus kwam om 09:00 uur en we zijn ’s middags naar Maastricht gevlogen. Hier namen we afscheid van alle pelgrims.

Ervaring Mirthe:

Ik vond het een hele mooie, gezellige, bijzondere en intense week. Het is erg bijzonder hoe je in zo’n korte tijd zo’n goeie band krijgt met iedereen en het was erg mooi om zoveel voor de pelgrims te kunnen betekenen. Het was een hele mooie ervaring en ik kan er heel goed op terug kijken.

Ervaring Tessa:

Het was een hele mooie week, veel dingen gezien en meegemaakt. Ook was het bijzonder dat je in zo’n  korte tijd een hele hechte band krijgt met elkaar. Deze reis betekende zoveel voor de pelgrims. Het was erg dankbaar om hier aan mee te werken. Ik kijk er met veel plezier op terug.

Voor meer informatie, klik hier