hubkeszegening-2-jpgEmeritus diaken Van Andel komt woensdag 2 november a.s. om 18.00 uur naar Bakkerij van der Westen (Raamsdonk) om het deeg van de hubertusbollen te wijden.  Iedereen is van harte welkom! Om 18.00 uur begint het zegenen achter in de bakkerij in Raamsdonk. Donderdag verkopen we de gezegende hubertusbollen in de winkels in Raamsdonk en Raamsdonksveer.

Het verhaal:

De Hubertusbroodjes ook wel Hupkes genoemd, worden ieder jaar op 3 november gezegend. De geschiedenis van Hubertus is als volgt:

Als edelman is Hubertus een hartstochtelijk jager. Zelfs op Goede Vrijdag gaat hij erop uit. In de Ardennen achtervolgt hij een hert, dat hij maar moeilijk onder schot kan krijgen. Toen de jager eindelijk een pijl kon richten, draaide het hert zich naar hem om en dwong hem op de knie. In het gewei namelijk, straalde een oogverblindend kruis. Hubertus ziet in dat hij een wending aan zijn leven moet geven. Hij betrekt – rond 690 –  een kluizenaarshut in het Maasdal. Op een zeker moment heeft hij een ontmoeting met Lambertus, de bisschop van Maastricht en Tongeren, die hem in zijn kluis komt opzoeken en hem vraagt om het geloof onder de mensen te brengen. Hubertus stemt toe en wordt in Maastricht tot priester gewijd.

Hij doet zijn werk in Limburg en Brabant. Het waren ruige tijden en Lambertus wordt vermoord. Hubertus wordt zijn opvolger als bisschop, nadat hij aanvankelijk geweigerd had. Een engel doet hem de bisschopsstola om en opnieuw – maar nu figuurlijk – gaat Hubertus op de knieën. Door toedoen van roofridders en bendeleiders, ziet Hubertus zich genoodzaakt zijn bisschopszetel te verplaatsen naar Luik. Hij sterft als gevolg van een koortsaanval in 729.

Zijn relieken worden ongeveer 100 jaren later naar een kleine abdij in de Ardennen gebracht, dat nu bekend staat als een pelgrimsoord Saint-Hubert.

Hubertus wordt aangeroepen om mens en dier tegen hondsdolheid te beschermen. Voorts is hij de patroon van de jacht.