11 EVEN VOORSTELLEN R'veerPasen 07 Richard Steenvoorde fotoEen kleine 2 jaar geleden vertrok Richard Steenvoorde uit onze parochie naar Engeland en trad toe tot de Orde van de Dominicanen (Predikheren). Over twee jaar hoopt hij weer terug naar Nederland te komen. Op dit moment studeert en werkt hij in Oxford.

Hoe bevalt dat eigenlijk?

“In het eerste jaar word je als het ware teruggezet tot een nulpunt. Alles wat je tot dan toe bereikt had doet er niet toe. Dan komt vanzelf de vraag: ‘Maar wat doet er dan wel toe?’. Het is een confronterend jaar geweest, vooral met mijzelf. Wie ben ik? En wat vraagt de Heer nu van mij? Het antwoord kwam niet vanzelf. Dat moest ik dus ook leren: me aan God en het vormingsproces overgeven.”

En toen?

“In september 2014 heb ik de tijdelijke professie (voor 3 jaar) afgelegd in Zwolle. Dat was een bijzonder moment, zeker omdat jongerenkoor YrdV gekomen was om de muziek te verzorgen. Meteen daarna ben ik verhuisd naar Oxford om mijn theologie opleiding af te maken.”

Doe je nog iets naast je studie?

“Ik zing hier in een koor, ben betrokken bij de Nederlandse studenten die in Oxford studeren en help mee aan een project voor dak- en thuislozen.”

Wat hoop je?

“Ik geloof dat ieder mensenleven een antwoord is op een vraag van God: ‘Mens, wie ben jij?’. Ik hoop dat ik bevestiging mag vinden dat de Dominicaanse weg inderdaad het antwoord is dat God van mij vraagt.”

Ten slotte, zien we je nog een keer terug?

“Vast wel. In Nederland zijn we aan het werk om een nieuwe gemeenschap te stichten. De komende 2 jaar moet dat concreet gaan worden. Voor die tijd zal ik regelmatig in het land zijn om familie en vrienden te bezoeken.”

Richard schrijft regelmatig voor de website www.dominicanen.nl. Zijn e-mail adres is richard.steenvoorde@dominicanen.nl.